12345678910

Кои сме ние? - Историята на клуба

Сдружение “Български национален клуб "Немски дог" е създадено по идея и инициатива на д-р Емил Георгиев, дългогодишен негов Председател. Датата е 14 март 1995 г., когато 14-те ентусиазирани почитатели на породата се събират на своето първо Учредително събрание. Сдружението е съдебно регистрирано на 20 април 1995 г. и е единственото легитимно за породата немски дог в България сдружение, което има правото да издава родословия, член на БРФК (Българската републиканска федерация по кинология), FCI ( Международната киноложка федерация) и EuDDC (Европейското сдружение на клубовете за немски догове).

Целта на Клуба е в нашата страна да се произвеждат все по-качествени и типични кучета от породата, отговарящи на нивото, постигнато от най-добрите развъдници в Европа. Затова Клубът се съобразява с нормите и решенията на БРФК, FCI и EuDDC по отношение на развъждането, отглеждането и възпитанието на кучетата. Клубът провежда също така и строг контрол по отношение издаването на родословия. Цялата документация, свързана с развъдната дейност и родословията, се води прецизно и изключения не се допускат.

За периода 1995-2018 г. в Клуба са родени и отгледани 287 догчета. В развъждането са включени и внесените от чужбина над 25 кучета, което прави нашите догове равностойни и конкурентни на произвежданите в Европа и света.

Хората, които през годините допринесоха за развитието и популяризирането на породата в България, са д-р Емил Георгиев, Славина Иванова, Наргис Георгиева, сем. Здравко и Даниела Стойчеви, Надя Орешкова, Димана Сциба, Божидар и Полина Георгиеви, Хушманд Салмаси, Мая Стоянчева, Таня Стойчева и др.

През 2018 година взехме решение да направим някои промени и да активизираме работата на клуба. На 20 май 2018 година членовете на БНК "Немски дог" избраха нов Управителен съвет:

1 Председател - Хушманд Салмаси
2 Зам. председател - Чавдар Стилянов
3 Отговорник по развъдната дейност - Славина Иванова
4 Секретар - Радослава Христова
5 Член - Екатерина Салмаси

През 2019, поради задължителната пререгистрация на сдруженията с нестопанска цел, клубът бе пререгистриран и бе сменено неговото име от БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН КЛУБ НЕМСКИ ДОГ на КЛУБ НЕМСКИ ДОГ - БЪЛГАРИЯ.