12345678910

Често задавани въпроси

1. Кой може да членува в Сдружение “КЛУБ НЕМСКИ ДОГ - БЪЛГАРИЯ”?
Всеки, който има желание и се интересува трайно от породата. Можете да станете член на Клуба и без да притежавате немски дог.

2. Какви немски догове се регистрират в Клуба?
За да бъде регистриран в Клуба и съответно да участва в развъждането и в киноложки изложби, вашият немски дог трябва да притежава родословие, издадено от организации, членуващи в БРФК (това е КЛУБ НЕМСКИ ДОГ - БЪЛГАРИЯ), FCI или EuDDC. Кучета с родословия от алтернативни организации, напр. FCE, не могат да участват в развъдната дейност на Клуба, както и да се явяват на изложби, организирани от него.

3. Защо е необходимо да плащам членския си внос?
Членският внос осигурява съществуването на Сдружението и му позволява да извършва различни дейности - да плаща своя членски внос в организациите, в които членува, да издава родословия, да организира киноложки изложби, да поддържа уебсайт и съответно да предоставя и намира информация и мн. др.

4. За какво ми е необходимо родословие на кучето?
Много хора, взимайки домашен любимец, не се интересуват дали той има Удостоверение за произход, тоест родословие. Често те объркват родословието на кучетата с родословното дърво на благородниците - графове, херцози и др. Всъщност родословието на кучето не означава никакъв благороднически произход, а просто доказва, че кучето е чистопородно. В него намираме важна информация:
— Кои са родителите и прадедите на кучето, за да не го развъждаме с негови роднини.
— Кога и къде е родено кучето.
— Кой развъдник го е произвел и как е името на развъдчичка.
— Кой е номерът на чипа на кучето.
— Кой е неговият собственик.
— Всяко родословие съдържа и номерата, под които кучето е записано в племенната книга на клуба или организацията, в която е произведено.
Много родословия съдържат информация за титлите на родителите и дедите и т.н.
Родословието дава възможност на вашето куче да участва в киноложки изложби и евентуално да се ползва за разплод. Кучета, които нямат родословия, съответно не могат да участват в изложби и не бива да се ползват за разплод, защото не се знае дали са чистопородни, дали нямат наследствени заболявания, дали не са плод на близкородствено развъждане и др.

5. Необходимо ли е да се ходи на киноложки изложби?
Явяването на изложби е задължително само за кучетата, които се използват в развъждането. За да получат вашите кученца родословия, техните родители трябва да са получили поне 3 отлични оценки от киноложки изложби за мъжките или 3 отлични, или много добри, за женските кучета. Ако не смятате да развъждате кучето си, то също може да се яви на изложба. Иначе как другите любители на породата ще могат да го оценят?

6. Кои кучета се използват в развъждането?
По правило: НЕ ВСИЧКИ! Кучетата са два типа - show class и pet class (домашни любимци). Само най-типичните представители и съответно най-здравите и тези, които не носят наследствени заболявания са съответно шоу клас. А кой решава кои са те? Това се решава от експертите на породата в Клуба, въобще от хората, които разбират и знаят. Ако имате дог, който не е селектиран да участва в развъждането, тоест пет клас, това в никакъв случай не означава, че не е достойно куче. Вие ще го обичате и ще се грижите за него по същия начин, както и за шоу кучетата.